7 grunner til å gi barn mikroskop 

Hva gjør du de dagene hverken leker, friluftsliv eller andre ting frister ungene? Eller når været er dårlig, og det eneste de vil er å sitte inne foran en skjerm? Sjansen er stor for at et mikroskop kan være redningen.  

Det oppdaget jeg en vakker vårdag i Forskerfabrikkens spede barndom da vi arrangerte familietur i en såkalt eventyrskog i nærheten av Sognsvann i Oslo. Mange av barna var ikke spesielt motivert for tur, men det endret seg da vi tok en pause. For i sekken hadde jeg tre mikroskop som jeg satte frem på en stor stein. Det tok ikke lang tid før barna som var med var helt oppglødde over det de så. Alt fra mose og lav til små maur og steiner, ble oppdaget på nytt. Detaljer vi ikke ante om, ble synlige, og ingen ville gå videre da pausen var over.  

Barn elsker mikroskop 

Det samme engasjementet har jeg opplevd hjemme på kjøkkenet med egne barn og med andres barn i barnehager og skoler. Barn blir lykkelige og ekstremt nysgjerrige når de får utforske en mikroskopisk verden. Jeg var faktisk så heldig å oppleve det samme da jeg selv var barn, og faren min lot meg kikke i et mikroskop på labben der han studerte. Under meg, i spyttprøven jeg nettopp hadde lagt på et glass, var det masse rart som beveget seg.  

– Det er bakterier og andre ting du har i munnen, sa pappa.  

Jeg husker ikke hva jeg svarte, men opplevelsen gjorde stort inntrykk, for jeg har fortsatt et detaljert minne av det jeg så. Plutselig visste jeg at det finnes mye i verden som er så lite at vi ikke kan se det til vanlig. Jeg fikk rett og slett et nytt perspektiv, og det er nok grunnen til at det første vi fikk tak i da vi startet Forskerfabrikkens netthandel for nesten 15 år siden, var mikroskop til barn.  

Mikroskopet som er barnevennlig 

Her valgte vi en type som også kalles stereolupe. Den forstørrer 20 ganger, og det er akkurat passe når barn skal gjøre nye oppdagelser. De kan fortsatt gjenkjenne det de ser, men med helt nye detaljer. Og fordi det er en «kikkert» (okular) til begge øynene, får de brukt dybdesynet sitt. Mikroskop som forstørrer mer, er først og fremst beregnet på å studere detaljer i celler og mineraler, og er ikke så spennende for barn. For dem er det mye mer interessant å forstørre ting de allerede har et forhold til som små dyr, blomster, krydder og sand. Sukker og sand blir til de vakreste krystaller. På insekter oppdager vi detaljer som hårete bein og fasettøyne, og vi ser at den gule sirkelen i en prestekrage inneholder mange små blomster og lus. 

Mikroskop for ungdom og voksne 

De siste årene har vi også tatt inn mikroskop med mer forstørrelse. Med det kan dere se både dyre- og planteceller, sopp og bakterier. Det er også mulig å studere partikler, hårstrå og mineraler, og det er spennende å gjøre klar objekter ved hjelp av objektglass og dekkglass. Slik kan temaer på skolen få en ekstra dybde. Et mikroskop skaper helt nye opplevelser. 

Lærerike synsinntrykk 

Mikroskop byr rett og slett på læring og utvikling fordi:  

  1. Mikroskopet utvider sanseerfaringene og opplevelsen av verden, og lar barn oppdage at det finnes ting og detaljer som vi ikke kan se til vanlig.  
  1. Mikroskopet gir næring til nysgjerrigheten.  
  1. Mikroskopet får barn vekk fra skjermaktiviteter.  
  1. Mikroskopet gir barn finmotorisk trening når det skal gjøre klart objekter og få dem i fokus.  
  1. Mikroskopet stimulerer til analytisk tenkning. Hva er det vi ser? Hvorfor er det slik? Hva er funksjonen? Spørsmålene kan igjen inspirere til å finne ut mer om et tema på nett eller i bøker.  
  1. Mikroskopi gjør det lettere å forstå at det finnes virus, bakterier og sopp som kan smitte selv om vi ikke kan se dem. Derfor må vi for eksempel vaske hendene selv om de ser rene ut.  
  1. Mikroskopi hjelper barn til å forstå hvordan naturen fungerer. Ved å se på alger, sopper og vev fra ulike organismer, blir det lettere å forstå sammenhenger i naturen. 

Tilbud på mikroskop

I denne pakken får du alt du trenger for å utforske ting vi ikke kan se med det blotte øye!

Mikroskopet er ikke bare et redskap, det er også en kilde til undring og nysgjerrighet.

Når barn får oppleve gleden ved å gjøre oppdagelser gjennom mikroskopet, skaper det en varig interesse for vitenskap og utforskning. De lærer ikke bare fakta, men utvikler også en nysgjerrighet og en evne til å stille spørsmål og finne svar. Og når de deler disse oppdagelsene med andre, sprer læregleden seg og inspirerer til enda mer utforskning og oppdagelse!


Foreldreråd om mikroskopi 

  1. Her er en film som viser hvordan du bruker mikroskopet til Forskerfabrikken: https://www.forskerfabrikken.no/eksperimenter/lett/se-i-mikroskop-stereolupe/ 
  1. Barn får mer utbyttet av mikroskopet hvis du engasjerer deg ved å for eksempel spørre:  
  • Hva ser du på? 
  • Hvorfor ser den/det slik ut tro? Hva er funksjonen? 
  • Har du oppdaget noe annet spennende? 
  1. La gjerne mikroskopet stå fremme slik at det er lett å bruke det når noe nytt dukker opp som en død veps i vinduskarmen, en blomst eller en ny type krydder.  
  1. Forsøker dere å beskrive det dere ser, stimulerer du barnets ordforråd.  
  1. Det går også an å fotografere det dere ser gjennom et av okularene hvis dere bare er litt tålmodige. Kanskje dere kan lage kunstverk eller kollasjer av det dere har fotografert.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *