Hanne anbefaler bøker til sommeren 

Sommeren er høytid for sol, bading, utelek og bøker, og i Forskerfabrikken er det intet unntak! For å fremme sommerens leselyst og utvikling har vi derfor spurt vår eminente grunnlegger, Hanne Finstad, om tips til bøker som egner seg godt til årets familieferie. 

Tittel: Dyrespor 
Forfatter: Arnodd Håpnes 
Målgruppe: Barn og unge
Utgivelse: Kagge forlag 2021

Har du barn som mangler turglede? Kanskje de heller vil sitte hjemme foran skjermen? Da kan denne boken bli til stor hjelp, for her finner du alt du trenger for ta dem med på sporjakt etter ville dyr!    

Selv om vi ikke ser disse dyrene, legger de igjen spor over alt, og i boken  “Dyrespor” får dere vite hva dere skal se etter. Her lærer dere å skille mellom klover og labber, og gjenkjenne spor fra dyr som bever, grevling, ekorn, jerv og gaupe. Men det er også mange andre typer spor dere kan se etter som avføring, slim, eggeskall og fjær. I tillegg kan dere lese interessante fakta om de ulike dyrene.   

Å lete etter spor trener evnen til observasjon, og når vi finner spor må vi tenke analytisk for å bestemme hva som har laget sporet. Og på hele turen kan dere dele fine øyeblikk og gode samtaler. Ta gjerne bilder av det dere finner, eller lag en samling av spor dere kan ta med hjem.   

Selv har jeg grublet i flere måneder på om sporene jeg så i skogen sør for Oslo i januar var ulvespor. Det var gigantiske poter som hadde tråkket i en rett linje ut i dyp snø på et jorde. Etter å ha lest boken, er jeg ganske sikker på at det var nettopp det jeg så. For her står det:   

“Ulvefamilier beveger seg energieffektivt i terrenget og går ofte på en rekke, særlig i dyp snø. En sporlinje av ulv, både enkeltdyr og familiegrupper, er derfor ofte lang, rett og målbevisst, mens en hund vimser mer hit og dit.”  

I dette kapittelet er det også et fotografi av ulvebæsj, og det kommer jeg helt klart til å være på utkikk etter neste gang jeg drar på tur i dette området.   

Boken er skrevet av biolog Arnodd Håpnes i et lettlest språk med gode fotografier og illustrasjoner. Både tekst og bilder bærer preg av å være samlet gjennom mange år i felt. Her får vi tilgang til verdifull kunnskap i en bok dere kan ha glede av mange ganger.   

Tittel: Verdens rareste dyr 
Forfatter: Benedicte Garmann-Aarhus 
Målgruppe: Barn og unge
Utgivelse: Kagge forlag 2. opplag 2024

Er det ok å være rar? Er det vanlig å være annerledes? Og er det viktig? Leser dere boken “Verdens rareste dyr”, blir det opplagt at svaret er “ja” på alle disse spørsmålene. For her får vi møte fascinerende skapninger fra mange steder på jorda.   

Hvem skulle for eksempel trodd at den gigantiske månefisken, som kan veie nesten 3000 kilo, elsker på ligge i havoverflaten og sole seg. En annen raring er dovendyret som trenger seks minutter på å krysse en vei og bare bærsjer en gang i uka. Langt mer skremmende er derimot toflikkasuaren som har den samme kroppsfasongen og hjelmen på hodet som dinosaurene hadde i Kina for millioner av år siden. Farlig er den også. Ja, kanskje den er verdens farligste fugl der den løper like raskt som en bil og sparker med skarpe klør og stor kraft.   

Boken myldrer av slike fascinerende fakta som gjør det spennende å lese. Alle kapitlene er også illustrert med gode fotografier av dyrene som blir beskrevet. Her er altså en bok som skaper leseglede og utvider barns forståelse av verden.  

Vi kan lese fortellinger om alt fra rare fuger og fisker til sære pattedyr, reptiler og amfibier. Det eneste de har til felles er at de er ganske annerledes enn dyrene vi vanligvis hører om. Samtidig er det er ingen tvil. De har sin plass i naturen de også.  

Forfatteren er biolog med spesialområde evolusjon. At hun brenner for formidling av faget sitt er tydelig i hvert kapittel. Det er ikke vanskelig å forstå at denne boken kommer i nytt opplag. Barna våre trenger slike bøker!  

Lesing er som kjent en god kilde til ny kunnskap. Men for å få best mulig utbytte av kunnskapen som ligger i disse bøkene, vil jeg helt til slutt også trekke frem et par råd fra min egen bok, «Ditt smarte barn» 

Noe av det viktigste du kan gjøre er å rose barna for innsats og utvikling, og la dem vite at det er greit å gjøre feil. Dette gjelder både under lesningen og ute på tur.  

Det er viktig at man ikke overbelaster arbeidsminnet – læring bør skje i et tempo som tillater at kunnskapen lagres i langtidsminnet.  

I «Ditt smarte barn» deler jeg også egne erfaringer og forskning på skjermtid, hjernens utvikling, musikk og kreativitet og viktigheten av søvn og aktivitet når det kommer til læring. Der finner du også flere helt konkrete råd om hvordan man kan hjelpe barn med å oppleve mestring og gode følelser knyttet til læring, gjennom enkle nøkler som kan hjelpe deg på veien. 

Jeg håper boken vil inspirere og gi nyttige verktøy til alle som ønsker å støtte barns læring og utvikling. 

Få gratis kapittel av boken Ditt Smarte barn

Meld deg på i skjemaet så sender vi deg ditt gratis kapittel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *