Visste du at det alltid bor mennesker på romstasjonen ISS? Den personen som har bodd der lengst var der i 355 dager.
Den internasjonale romstasjonen er på størrelse med en fotballbane og bruker 90 minutter på å gå i bane rundt jorda. Sammenlignet med månen og de andre planetene, er ikke romstasjonen så veldig langt fra oss. Selv om den svever 400 kilometer over jordskorpa er det tusen ganger så langt å reise til månen.
Fortellinger fra verdensrommet
Vi har snakket med den første skandinaviske astronauten som har vært i verdensrommet – svenske Christer Fuglesang. Han besøkte den internasjonale romstasjonen i 2006 og i 2009.
– Romstasjonen bygde vi både for å lære oss hvordan det er å bo, leve og bygge i verdensrommet, men også for å gjøre forskning. Det er et enormt laboratorium der hvor man bruker vektløshet til forskning, sier Fuglesang.
EN FANTASTISK UTSIKT
Vanligvis er det syv personer på romstasjonen som er der et halvt år av gangen. Hver tredje til fjerde måned kommer det et romskip med nye astronauter. Fuglesang forteller at det er to ting som er veldig spesielt med å være i verdensrommet: Det første er vektløsheten og det andre er utsikten mot jorda.
– Når man er vektløs er det veldig lett å bevege seg rundt. Man kan undersøke hvordan ting oppfører seg i vektløs tilstand. For eksempel svever vann som baller i lufta, og man kan ikke sette fra seg ting på bordet. Man må feste ting med borrelåsbånd eller belter, forteller Fuglesang.
Ivrig forteller Fuglesang om den fantastiske utsikten fra romstasjonen. Et vakkert syn med skog, hav og ørken. Når man ser på jorda fra verdensrommet, ser man ingen landegrenser. Han sammenligner jorda med romstasjonen.
– Inne på romstasjonen var vi veldig nøye med å ta vare på lufta. Vi ville ikke overlevd lenge hvis det ble noe feil med den. På samme måte må vi ta vare på lufta på jorda vår. Fordi man ikke ser noen grenser fra verdensrommet blir det veldig åpenbart at man må jobbe sammen for å ta vare på miljøet og atmosfæren. Med oppfinnsomme mennesker og utrolig teknologi, tror jeg disse problemene kommer til å løse seg.
Fuglesang tror fremtiden kan by på nye spennende muligheter. Som å utnytte det som finnes på andre planeter for å gjøre livet bedre på jorda. Forskere undersøker også om det er mulig å sende opp noe som ligner store parasoller. Disse skal gi jorda skygge fra sola for å holde temperaturøkningen nede.
HVORFOR VERDENSROMMET?
På årets Sommerlab skal barna lære mer om jorda vår og hva som gjør den unik. For å lære mer om verdensrommet og jorda sett utenfra, har vi intervjuet Christer Fuglesang.
Les mer om vår sommerlab her