Over hele verden lager barn små slimfabrikker hjemme. Voksne kan fortvile når barberskummet er oppbrukt, og det er kliss på gulvet. Men vær heller glad, for det er mye å lære av slim. Her får du ideer til hva og hvordan.
TESTING AV SLIM
De gamle egypterne lagde maling og kosmetikk uten å kunne noe om kjemi. Det kunne heller ikke vikingene da de impregnerte seil av ull så de ble helt vann- og vindtette. I stedet testet de ulike metoder og oppdaget hva som ga ønsket effekt. Når barn blander alt fra maisennamel til ansiktsmasker og tannkrem for å lage slim, jobber de på en lignende måte. Og her oppstår mange muligheter for læring. Derfor har vi laget slim i Forskerfabrikken siden 2002.
KJEMIEN I SLIM
Som alt mulig annet, er også slim satt sammen av molekyler som igjen består av atomer. Men nettopp fordi slim har en så spennende konsistens, blir det ekstra interessant å forsøke å forestille seg disse usynlige små delene som gjør slim til slim.
SPAGHETTI SOM SLIM
Her kan det hjelpe å bruke spagetti som metafor. Mange typer slim er nemlig laget av lange trådformede molekyler som oppfører seg som nykokt spagetti. Når du heller spagettien ut av gryta, renner den som en litt seig væske. Men lar du den stå, vil trådene gradvis klistre seg mer og mer til hverandre, og til slutt er spagettien blitt til en stiv geléaktig klump fordi spagettitrådene sitter helt fast i hverandre. Når slim har forskjellig konsistens, skyldes det en lignende prosess. Slimet renner raskere hvis trådene er løst bundet til hverandre, og saktere hvis de er tett floket sammen. Trådene kan også danne en fast gelé hvis de er sterkt koblet sammen.
TENKETRENING I SLIM
Å forestille seg disse kjemiske reaksjonene på molekylnivå, er god tenketrening. Samtidig får hjernen erfaring med at alt rundt oss er satt sammen av atomer og molekyler. La oss for eksempel se nærmere på slim laget med lim, som er en av de vanligste slimtypene barn lager.
LETT Å BYGGE VINYLALKOHOL
For å lykkes, må limet inneholde PVA, som betyr polyvinylalkohol. Her kan dere starte med å smake på selve ordet polyvinylalkohol. Hva betyr det? Jo, fordi «poly» betyr mange, er det mange vinylalkoholmolekyler som er limt inn etter hverandre i tråder.
Et raskt søk på nettet viser dere molekylstrukturen. Har dere et molekylbyggesett, er det lett å bygge vinylalkohol, for det består bare av atomene hydrogen, karbon og oksygen.
NÅR LIM BLIR TIL SLIM
For at limet skal bli til slim, må trådene flokes sammen. For å få til det, trenger du natron og linsevæske som inneholder borsyre. Borsyren er tilsatt linsevæsken for å hindre bakterier og sopp i å vokse opp. Når borsyre og natron kommer i kontakt med hverandre, skjer det en kjemisk reaksjon og borsyren blir til borax, som er den viktige ingrediensen her. Borax kan nemlig binde til seg to tråder med PVA samtidig. Blander du alt sammen og rører, vil du gradvis se at slimet tykner fordi flere og flere PVA-tråder fester seg til borax og blir til en slimaktig floke.
PLANTEBASERT SLIM
Det er også populært å lage slim av mais- eller potetmel og vann. Her er det stivelse fra disse som er i virksomhet. Også disse molekylene ligner på tråder, og sammen med vann i det riktige blandingsforholdet, blir de til en væske med spennende egenskaper. Den oppfører seg som kvikksand! Hvis dere rører sakte i den, er den myk og kan formes, men rører dere hardt eller slår på den, blir den til et fast stoff. Bare her ligger det læring ved å erfare forskjellen på fast stoff og væsker.
For å forstå hvordan mel og vann kan veksle mellom å være en væske og et fast stoff, må vi igjen forestille oss hva som skjer på molekylnivå. Når vi trykker hardt på blandingen, presser vi stivelsesmolekylene rundt vannmolekylene, og det oppstår en hard krystall-lignende struktur. Når vi fjerner trykket, kan vannet igjen renne mellom stivelsen, og vi får en væske.
SLIMETE SKUM
Det er også mulig å piske væsker til slimete skum. Det gir en fin anledning til å tenke over hva som faktisk skjer når vi pisker. Hvorfor blir det skum? Hva er det som gjør væsken lett og myk? Jo, det er luft som presses inn. Luft består av gasser som vi ikke kan se, men som vi kjenner hvis vi vinker hånden gjennom luften, eller vinden blåser mot huden.
PISKING
Samtidig kan piskingen starte kjemiske reaksjoner. Det skjer hver gang vi pisker kremfløte til krem. Kremen er som en seig væske, ganske slimete. Her har vi pisket luft inn i kremen. Samtidig har proteinene i kremen, som også er lange trådformede molekyler, blitt ødelagt av piskingen og floket seg sammen.
Skumaktig slim får dere også hvis dere pisker opp såpe løst i vann. Det blir nesten som barberskum, og er deilig og ufarlig å leke med.
BIOLOGIEN I SLIM
Mange unge slimforskere blir overrasket hvis du forteller dem at menneskekroppen ikke fungerer særlig bra uten slim. Ta for eksempel snørret som vi lager ca. 1 liter av per dag. Sammen med nesehårene hindrer det bakterier, virus, pollen og støv å komme inn i lungene. I stedet renner alt ut igjen gjennom nesa eller ned i magen. Vi har også slimhud i munnen, lungene, svelget, magesekken og tarmene. Slimet er viktig for at huden ikke skal tørke inn og beskytter oss mot infeksjoner. Vi kan faktisk ikke leve uten slim.
SLIMETE DYR
Det er også mange dyr som har slimhud, både inni og utenpå kroppen. Også her beskytter slimet mot bakterier og sopp, men det kan også være viktig når dyret beveger seg. Ta for eksempel snegler. Hele 10 % av snegleslimet er trådmolekyler. Derfor er slimet ekstra seigt og hjelper sneglene til å holde seg fast når de klatrer opp loddrette vegger. Samtidig fungerer slimet som et glidemiddel som gjør det lettere for sneglene å gli fremover.
Hvis du lar en snegle bevege seg på et gjennomsiktig glass, kan du se hvordan sneglen samtidig både sitter fast og glir med ulike deler av undersiden på kroppen. Det går en bølge gjennom kroppen. Der hvor kroppen er løst festet til slimet, sitter sneglen fast. Der hvor kroppen er hardt festet til slimet, glir den fremover. Men det er energikrevende å lage slikt slim. En tredjedel av energien i maten en snegle spiser, blir brukt til å lage slim.
MATEMATIKKEN I SLIM
Barn som jobber med slim, vil også oppdage at det er nyttig å holde orden på hvor mye de bruker av hver reagens. Det er jo irriterende å holde et helt fantastisk slim mellom hendene uten å vite hvordan de skal lage det på nytt. Dermed blir det helt naturlig å telle og måle desiliter og skjeer. Utforskningen av slimet gir også trening i å tenke logisk når de skal finne ut hvordan ulike reagenser påvirker konsistensen til slimet.
DET ER OGSÅ LÆRING I KJØPESLIM
Slim som vi selger i vår nettbutikk, har også mye læring å by på. Ta for eksempel vårt kjemisett med slimete slimdyr. Der kan barna gjøre et molekyl fra sjøgress om til slim.
Det kan være spennende å spørre barna hva de tror slim er laget av. Forslagene er gjerne mange, som fargestoffer, vann, gummi og lignende. Innimellom er det også noen som nevner atomer og molekyler. Men det er bare de som allerede har grunnleggende kjemikunnskap, som innser at slimet må være laget av noen spesielle molekyler.
ULIKE EGENSKAPER
Vi kan fortelle at slim består av silikonatomer som er satt sammen etter hverandre til trådformede molekyler. Det er også andre atomer koblet til silikontråden. Svake tiltrekningskrefter mellom trådene, holder dem samlet selv om det blir en veldig tynn tråd. Men når vi drar hardt, ryker tråden fordi disse kreftene ikke er sterke nok. Slimet er også en væske med en spesiell egenskap. Det oppfører seg som et fast stoff under trykk. Derfor blir det til en sprettball når vi ruller det til en kule og kaster det i bakken.
MANGE MULIGHETER
Det er uendelig med variasjonsmuligheter når du lager slim, og fremover skal vi gi deg de fire viktigste.
Vi begynner med et slim som er laget av frøskall og passer for barn i alle aldre, også de som putter alt i munnen. Klikk her for å komme til oppskriften for vårt spiselige Halloween-slim!
Så har vi også presentert et annet slim, nemlig det superpopulære slimet som er laget med lim og linsevæske. Oppskrift, tips og film finner du her.