Utholdenhet og pågangsmot er avgjørende for å lykkes i livet. For å lære og få til ting, må vi tåle motgang. Men hvordan utvikler barn denne egenskapen? Det vet professor Hemunddur Sigmundsson ved NTNU mye om, og vi tok en prat med ham.
Barn som er utholdende, lærer mer og har større sjanse til å bli lykkelige voksne enn barn som lett gir opp. Det viser en hel serie med forskningsrapporter. Denne egenskapen, som på engelsk blir kalt «grit» og også kan kalles pågangsmot, øker rett og slett sjansen for å få gode karakterer på skolen og å mestre livet.
Flow skaper pågangsmot
En av dem som har forsket mye på utholdenhet og pågangsmot er professor Hermunddur Sigmundsson ved NTNU i Trondheim. Han har blant annet studert grit hos fotballspillere og fant en sterk sammenheng mellom lidenskapen spillerne følte for sporten og utholdenheten de hadde når de trente mot et mål. Nylig har han også undersøkt om det er en sammenheng mellom utholdenhet og lidenskap og følelsen av å være i flytsonen, også kalt flow. Resultatene viser at utholdenhet ikke oppstår av seg selv, men henger tett sammen med følelser av å være i flytsonen, også kalt flow.
Barn må oppleve mestring
-Hvis foreldre vil hjelpe barna sine til å utvikle utholdenhet, er mestring avgjørende, forteller Sigmundsson. De må sikre at barnet opplever mestring når det jobber med noe. Mestringstro og mestringsopplevelse er nøkkelen for å utvikle pågangsmot. Da opplever barnet at det er på riktig vei og kommer i flytsonen. De får «jeg kan» følelsen, og det utvikler pågangsmot.
Passe vanskelig
Derfor er det så viktig at foreldre og lærere hjelper barn å finne riktig utgangspunkt for det de skal lære. Det må ikke være for lett, men heller ikke for vanskelig. Når ting er for lett, kjeder vi oss og mister interessen. Når ting er for vanskelig gir vi opp. Så hemmeligeheten er å gi barn utfordringer slik at de ikke kjeder seg, men uten at det blir for vanskelig (se figur under). Samtidig er et lærende tankesett (vekst tankesett) viktig. Vi må vite at vi blir bedre ved å øve. At vi kan trene hjernen akkurat som vi kan trene kroppen, og at det helt ok å gjøre feil så lenge vi kan lære av feilene.

Utholdenhet i Forskerfabrikken
I Forskerfabrikkens er det å kunne vente på en belønning definert som «superkraft» i sommerskolen og julekalenderen vår. Når barn gjør eksperimenter må de ofte være tålmodige og overvinne vanskeligheter før de lykkes. Samtidig sørger vi for at de opplever mestring og får et grunnlag for pågangsmot og utholdenhet.
Kilde:
- Passion, grit and mindset: Exploring gender differences, New Ideas in Psychology 63 (2021) 100878